Kotjesspel

kotjesspel

Kotjesspel is een oude techniek om postduiven optimaal te motiveren snel naar huis te komen. Normaal werd het kotjesspel voornamelijk in Belgie gespeeld door de vitesse spelers. In Nederland ken ik eigenlijk bijna niemand die weet wat het kotjesspel is laat staan dit systeem gebruikt heeft. Makkelijkst uit te leggen is dat het spel met de kotjes een variatie is op het nestspel.

Het kotjesspel en de beul

Er zijn waarschijnlijk nog maar weinig mensen die weten wat dit spel inhoud. Misschien de oudere liefhebbers die hun duiven uit Belgie haalde herkennen dit. De kotjes bevonden zich vaak op de zolderverdieping van de duivenmelker. Onder het schuine dak bevonden zich dan duivenhokjes ter grootte van een sinaasappelkist. Een dakpan werd verwijderd en door de opening konden de bewoners naar binnen en buiten. Het stelde weinig voor maar dat had ook zijn charme. In elk kotje stond een nestschaal een zitplankje en dat was het. De kotjes konden dan in de zolder worden onderhouden en elk koppel kreeg dan in hun eigen kot voer en water.

De beul die onlosmakelijk met het kotjesspel verbonden was. Is een doffer die alleen gehuisvest werd. Vaak een sterk en opvallend gekleurde doffer. Deze doffer had als enige taak om de bewoners van het kotje jaloers te maken. De beul hoefde niet persé een doffer te zijn maar mocht ook een hete duivin zijn. Vaak hadden de fanatieken duivenmelkers zowel een doffer en een duivin die een solitair leven leiden.

Kotjesspel versus nestspel versus weduwschap

Eigenlijk kun je het nestspel vergelijken met het spel van de kotjes. Beide geslachten werden gespeeld op de wedstrijden. De duivinnen op eieren en jonkies tot een dag of zeven. En de doffers op eieren en op de wat oudere jongen. Maar wat niet iedereen weet is dat je met het kotjes systeem ook prima weduwschap kan combineren. Vooral met de rassen die een grotere territoriumdrift hebben dan andere soorten. De doffers kun je dan prima in een kotje opsluiten. Voordeel van een vrouwelijke beul was dat je elke doffer aan deze duivin kon koppelen. Met als voordeel dat je altijd een duivin had die thuis was en toch beide geslachten kon spelen.

De beul

De beul is bedoeld om de bewoners van het kot jaloers te maken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Werden beide geslachten gespeeld dan werd de beul in het kot opgesloten en de bewoners werden buitengesloten om ver vervolgens te worden ingekorfd. Omdat variaties in de motivatie trucjes het beste werkt. Kon het voorkomen dat behalve de beul ook zijn tegenhanger in het kot werd gezet. Of de beul werd met alleen de bewoonster in het kot opgesloten. Wanneer de duiven terugkwamen van de wedstrijd hoefde de bewoners van het kotje maar een schimp op te vangen van de beul en ze haasten zich om de beul uit hun kot te verjagen.Je had dus geen last van trage binnenkomers.
De beul is voor de kotjes speler dan ook een zeer belangrijke duif. Belangrijkste was dat de beul ongepaard was en tam van aard. Zowel de doffer als duivin die gebruikt werd als beul hadden dan ook een eigen onderkomen.

Vitesse en kotjes

De kotjes werden vooral door vitesse spelers gebruikt. Je kunt je voorstellen dat de bewoners erg driftig werden ingekorfd. Je kunt je dan ook voorstellen dat de bewoners van de kotjes erg veel energie verloren in de manden.
Maar net als met elke spelmethode kan er ook met het kotjes spel wedstrijden worden gewonnen. In 2002 presteerde een oude duivenmelker met de bewoner van een kotje nog een eerste prijs te vliegen op 6220 duiven. Het ligt natuurlijk voor een groot deel bij de duivenmelker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *